19 oktober 2012

Jordgubbsglass med Kitchen Aid

Fyndade 5dl-flaskor grädde för en femma styck förra veckan och billig grädde med kort datum lämpar sig utmärkt till att göra glass!
Förutom detta nya makalösa recept gjorde jag även vaniljglass och lavendelglass : )


Efter att ha smakat denna jordgubbsglass förstår man hur riktig fruktglass kan smaka. Utan tillsatser och mög, så god att jag fått gömma den längst in i frysen för att hindras äta upp den bums. Det blev ingen stor sats, knappt en liter.

Glassmet
5 äggulor
1 dl råsocker
3 dl vispgrädde
3 dl gammaldags mjölk
2 krm ekologiskt vaniljpulver

Jordgubbscoulis
500 gram färska eller frysta jordgubbar
1 dl råsocker

Gör såhär:

  1. Vispa socker och äggulor pösigt.
  2. Hetta upp grädde, mjölk och vaniljpulver i en kastrull.
  3. Häll gräddmjölken över äggvispet och blanda noga.
  4. Skölj ur kastrullen; häll i några deciliter vatten och ställ till baka kastrullen på plattan. 
  5. Låt vattnet koka upp. Sjud därefter glasskrämen i bunke över vattenbad under noggrann omrörning. 
  6. När krämen tjocknat, låter du den svalna helt och sedan bli riktigt kall i kylskåpet - gärna över natten.
  7. Tina jordgubbarna om du använder frysta. Lägg dem i en kastrull tillsammans med råsockret och låt det hela småkoka i 15-20 minuter. 
  8. Stöt bären med en potatisstöt, eller mixa helt lätt med en stavmixer.
  9. Pressa sedan sylten genomn en finmaskig sil, så att merparten av jordgubbskärnorna fångas upp. OBS!!! Detta moment skippade jag få jag inte har något emot små jordgubbskärnor i glassen)
  10. Låt kallna i skålen och kyl sedan ned helt i kylskåp.
  11. Vispa samman glassmet och jordgubbscoulis innan det hela skall hällas ned i glassmaskinen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar